Georganiseerde criminaliteit is voor veel inwoners onzichtbaar. Je ziet het niet gebeuren, maar het heeft wel een negatieve invloed op het leven en de veiligheid van veel mensen. Het voorkomen en bestrijden van georganiseerde criminaliteit krijgt daarom extra aandacht binnen ons dagelijks werk.
Als we het hebben over georganiseerde criminaliteit dan gaat het bijvoorbeeld over mensenhandel, het witwassen van geld of georganiseerde drugshandel.
Om crimineel actief te zijn, heeft de onderwereld de bovenwereld vaak nodig. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld een winkel of bedrijf om geld wit te wassen. Ze hebben logistieke dienstverleners nodig die hun vrachtschepen, -auto’s of opslagruimtes (onbewust) laten gebruiken en ze vragen vergunningen en subsidies aan bij overheidsinstanties die ze vervolgens misbruiken. Dat criminelen legale processen gebruiken voor hun eigen winst is vervelend, maar ook hoopvol. Omdat ze de bovenwereld nodig hebben, liggen daar ook kansen om criminele activiteiten op te sporen en te bestrijden.
Hoe gaan we verder?
De afgelopen vier jaar hebben we als vijf gemeenten een start gemaakt om samen te werken en georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Dat gaat goed, maar kan nog beter. De komende jaren zullen we onze aanpak uitbouwen en professionaliseren. Het doel is dat onze inwoners prettig kunnen leven, werken en bewegen in hun wijken, op bedrijventerreinen en in buitengebieden. Elke gemeente heeft zijn eigen risicolocaties en kenmerken, maar onze aanpak is zoveel mogelijk hetzelfde.
Eén lijn
De vijf gemeenten trekken in hun aanpak één lijn. Dit betekent dat:
- We informatie met elkaar delen. Verder zorgen we ervoor dat onze veiligheidspartners, zoals boa’s en de politie, gebruik kunnen maken van korte lijntjes naar samenwerkingspartijen zoals de Belastingdienst en Omgevingsdienst. Op die manier kunnen we sneller handelen als we een signaal binnen krijgen dat ergens criminele activiteiten ontstaan.
- We risicovolle plekken en branches binnen ons basisteam in beeld brengen. Met goed zicht op de probleemgebieden, kunnen we onze medewerkers en samenwerkingspartners effectiever inzetten.
- We willen ‘jonge aanwas’ voorkomen. Dat betekent dat we jongeren bewustmaken van risico’s en gevolgen wanneer ze het criminele pad op willen.
- We informeren en leren onze burgemeesters, inwoners en ondernemers hoe ze georganiseerde misdaad herkennen en negatieve gevolgen voorkomen. We willen ze weerbaar maken.
Download je het Veiligheidsplan onderaan deze pagina, dan vind je ‘georganiseerde criminaliteit’ onder de term ‘Ondermijning’.