Veenendaal

Naast de gezamenlijke focus op de drie genoemde thema’s heeft elke gemeente een eigen lokale aanpak en aanvullende lokale aandachtspunten voor de komende beleidsperiode in beeld. We werken afzonderlijk aan een aantal eigen doelstellingen. Iedere gemeente heeft immers ook eigen kenmerken, wensen, behoeften en te maken met specifieke vraagstukken.

Op deze pagina gaan we in op de lokale focus en voor welke lokale doelen we ons komende twee jaar in Veenendaal inzetten. Het lokale maatwerk zoals vastgelegd in het IVP is verder uitgewerkt. We maken onderscheid tussen een generieke focus op drie rode draden die wij belangrijk vinden door alle thema’s heen, en extra aandacht en de lokale aanpak op specifiek, verschillende vormen van criminaliteit of onveiligheid.
Afbakening en kaders

Qua afbakening geldt dat in het IVP en UVP doelstellingen zijn opgenomen over de openbare orde en het voorkomen of tegengaan en bestrijden van criminaliteit. Veiligheid is een breed thema en beweegt zich ook langs onderwerpen als leefbaarheid en verkeersveiligheid. Zo is toezicht op overlast en ergernissen die de leefbaarheid in de openbare ruimte aantasten een belangrijk element, maar geen onderwerp voor in het IVP of UVP. Het college gaat in 2023 een toezicht- en leefbaarheidsplan vaststellen om daarmee gerichter de BOA-capaciteit in te zetten. We werken nadrukkelijk samen met collega’s van Toezicht & Handhaving. Voor verkeer geldt: de inrichting ligt bij team AOB (adviseurs openbare ruimte), handhaving bij de BOA’s en politie (basiswerk). Binnen de lokale aanpak komt ook regelmatig de verbinding en samen- werking met nog andere beleidsterreinen aan bod. Zorgen voor een veilige woon-, werk- en leefomgeving doen en kunnen we zeker niet alleen.

Rode draden door de thema’s heen

Rode draad 1: Aandacht voor preventie en het voorkomen van onveiligheid
We staan in Veenendaal voor een brede benadering in het veiligheidsdomein: preventief waar het kan, repressief waar het moet. De preventie en het voorkomen van onveiligheid, krijgt nadrukkelijk aandacht komende tijd. Voorkomen is immers beter dan genezen. De doelstellingen in het IVP en UVP richten zich op de openbare orde en het voorkomen of tegengaan en bestrijden van criminaliteit. We dragen ook bij aan het voorkomen van sociale onveiligheid. Niet alleen daadwerkelijke cijfers van meldingen, incidenten en misdrijven maar ook bijvoorbeeld de veiligheidsbeleving en het veiligheidsgevoel zijn belangrijke elementen waarop wij ons baseren.

  • Bewustwording en weerbaarheid vergroten is een belangrijke pijler in onze aanpak.
  • Communicatie is een belangrijk instrument om dit te bereiken.
  • Daarnaast investeren we in trainingen en onderwijsprogramma’s.

Voorbeelden hiervan zijn dat we mobeyes aanbieden en investeren in het voorkomen van woninginbraken en we organiseren veiligheidsdagen en de week van de veiligheid. Daarnaast werken we samen met HALT, maar hebben we ook de training Leerlingalert op de scholen.

Rode draad 2: Focus op wat de inwoner en ondernemer zelf kan bijdragen
Een veilig Veenendaal bereiken we samen. We zijn afhankelijk van inzet en welwillendheid van onze inwoners, ondernemers en partners. We creëren betrokkenheid om de effectiviteit van onze inspanningen te vergroten. Inwoners en ondernemers kunnen veel zelf doen. Daarvoor bieden wij handreikingen aan en faciliteren wij. Onze inzet richt zich op de inwoners en ondernemers in de wijken. Dichtbij en samen met hen en onze maatschappelijke partners zoals de scholen of verenigingen, werken we aan het vergroten van veiligheid.

  • We zetten (social) media in om meldingsbereidheid te vergroten en om inwoners en ondernemers te activeren en stimuleren zelf in actie te komen.
  • We delen successen en resultaten van gezamenlijke inspanningen en zorgen dat men weet wat men kan doen bij, of waar men terecht kan met signalen van onveiligheid of criminaliteit.
  • We organiseren geregeld bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers.

Rode draad 3: Het voorkomen van jonge aanwas én repressieve inzet in de jeugdketen
In lijn met de nadruk op preventie, het voorkomen van onveiligheid en het vergroten van de weerbaarheid is jeugd de komende vier jaar een belangrijke doelgroep. Het verdient door alle thema’s heen aandacht in te zetten op het voorkomen van ‘jonge aanwas’.

De basis voor dit alles: een goede integrale samenwerking binnen de jeugdketen waar we regie op voeren en die we verder professionaliseren. Verder geldt:

  • We willen jeugd weerbaar maken en behoeden voor eerste stappen richting een criminele carrière. We blijven investeren in voorlichting gericht op het creëren van bewustwording over de risico’s voor jongeren in de criminele wereld.
  • We blijven investeren in de verbinding tussen school en veiligheid.
  • Met politie en OM werken we samen aan een werkwijze om jonge aanwas eerder in beeld te krijgen en daar waar mogelijk criminele carrières in de kiem te smoren.
  • We zetten in op het helpen ombuigen van situaties waarin jongeren toch al in aanraking komen met criminaliteit (of onveiligheid).

Extra aandacht voor verschillende vormen van criminaliteit (of onveiligheid)

Op onderstaande thema’s of vormen van criminaliteit richten wij ons lokaal (aanvullend op de gezamenlijke aanpak). Zowel preventief als repressief wanneer dat nodig is. Inzet op de drie hierboven beschreven rode draden loopt als het ware door deze thema’s heen.

Ondermijnende, georganiseerde criminaliteit
Afgelopen jaren heeft de Veense aanpak van ondermijning vorm gekregen via “Ondermijning in Veenendaal: Van beeld naar aanpak”. Deze aanpak voorziet in drie sporen:

  1. het versterken van de bestuurlijke aanpak ondermijnende criminaliteit;
  2. het bevorderen van de bestuurlijke en ambtelijke integriteit;
  3. het versterken van maatschappelijke weerbaarheid.

In aanvulling op de basisteam-brede acties in dit UVP maken we voor Veenendaal een Actieagenda Ondermijning waarin we de lokale aanpak borgen. Thema’s zoals de brede aanpak van drugs (waaronder lachgas), mensenhandel en zorgfraude zullen hierin een plaats krijgen.

  • We blijven investeren in wijken en branches waar signalen van ondermijnende criminaliteit zijn. Daar combineren we preventie met de bestuurlijke aanpak in brede zin.
  • We kiezen voor en integreren ook interventies vanuit zorg en veiligheid met de bestuurlijke aanpak wanneer dat nodig is.
  • Uiteraard werken we samen met diverse partners om te voorkomen dat iemand kiest voor een criminele carrière en om een eventuele beginnende carrière in de kiem te smoren.

Voor de invulling van de Actieagenda Ondermijning zoeken we nadrukkelijk ook samenwerking met maatschappelijke partners zoals Veenvesters, Veens Welzijn, scholen en bijvoorbeeld met de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal en de andere KVO’s.

Digitale veiligheid
In aanvulling op de basisteam-brede acties in dit UVP en in lijn met de inzet afgelopen periode bevorderen we digitale veiligheid in Veenendaal door een aantal lokale doelen te stellen:

  • We blijven investeren in de bewustwording en cyberweerbaarheid van verschillende doelgroepen. We hebben daarbij oog voor de vele verschillende vormen van cybercriminaliteit: van o,a. sexting, digitale chantage via fakefilmpjes tot aan markplaats-fraude of oplichting via whatsapp.
  • Dat doen we via lokale communicatie, praktische voorlichting en het organiseren van (op specifieke doelgroepen gerichte) bijeenkomsten. En dat doen we door lokale initiatieven te realiseren zoals bijvoorbeeld digitale buurtambassadeurs, Hackshield, Hackers de Baas en het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (uitbreiding met een digitale ster). Daarmee spreken we inwoners en ondernemers ook aan op wat zij zelf kunnen doen.
  • In samenwerking met de veiligheidsregio Utrecht richten wij ons in de crisisorganisatie ook op cybergevolgbestrijding van dreigingen en risico’s welke kunnen leiden tot maatschappij-ontwrichtende verstoringen en effecten. Denk bijvoorbeeld aan voorbereiding op een crisis als gevolg van het hacken van (lokale) essentiële processen of infrastructuur. Investeren in cyberweerbaarheid geldt niet alleen voor inwoners, maar ook voor professionals en onszelf.

Maatschappelijke onrust, ongenoegen, polarisatie, radicalisering en extremisme
Basisteam-breed ondernemen we komende tijd al een aantal zaken met name ter voorbereiding op eventuele maatschappelijke onrust. We richten ons vanuit veiligheid op het spectrum waarbinnen sentimenten of tegenstellingen in de maatschappij een risico voor de openbare orde en veiligheid worden of geworden zijn. Dan pakken we gedrag of uitingen aan.

  • We zetten daartoe in op het continueren en versterken van onze informatiepositie en het onderhouden en versterken van de samenwerking in de keten en onze netwerken.
  • We blijven ons lokale handelingsperspectief vergroten en geradicaliseerde of extremistische uitingen, ongewenst gedrag en signalen aanpakken op een passende en proportionele manier (via de drie sporen: interactie & dialoog, aanspreken & confronteren en verstoren & handhaven).

Maar, nog beter of liever willen we voorkomen dat het zo ver komt. Het liefst wil je uitgaan van maatschappelijke rust in plaats van onrust. Inzet op het tegengaan van polarisering, vergroten van weerbaarheid en het verkleinen van elementen die bijdragen aan een voedingsbodem voor radicalisering en extremisme is belangrijk. Dat is niet, of zelfs juist niet, alleen voorbehouden aan veiligheid. Hier zit een belangrijke link met het sociaal domein (diversiteit & inclusie) en bijvoorbeeld wijkgericht werken in bredere zin.

  • We dragen vanuit veiligheid uiteraard bij aan de inzet op verbinding, sociale cohesie en weerbaarheid. Daarnaast werken we intern en extern samen aan het vergroten van bewustwording bij maatschappelijke organisaties en professionals d.m.v. trainingen en bijeenkomsten.

Structurele aandacht voor ‘klassieke criminaliteit’ (VVC en HIC)
Veel voorkomende criminaliteit (VVC), high impact crimes (HIC), klassieke criminaliteit: gemeenschappelijke deler is dat deze vormen van criminaliteit op het individu grote impact hebben en een groot gevoel van onveiligheid achterlaten. Ondanks dat we een verschuiving zien van klassieke vormen van criminaliteit naar digitale vormen, en HIC geen aparte prioriteit in het IVP 2023-2026 is, blijven we komende beleidsperiode aandacht houden voor deze onderwerpen.

  • We zetten in op het structureel borgen van de ingezette maatregelen en aanpak die voort is gekomen uit het prioriteren van HIC in het IVP 2019-2022.
  • We blijven in sommige gevallen continu en in andere gevallen alleen wanneer nodig interventies uitvoeren zoals de mobiele alarmsystemen (mobeyes), whatsapp buurtpreventie groepen, overvalscans, het donkere dagen offensief (waarbinnen ook de witte voetjes-acties van de politie past), etc.
  • Wanneer excessen ontstaan en sprake is van een uitzonderlijke piek binnen een bepaalde categorie VVC- of HIC-feiten kijken we samen met politie en OM welke incidentele extra investering en aanpak mogelijk is.

Reguliere taken

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen uit het UVP gaan allen in op nieuwe ontwikkelingen. Echter, er is meer dan dat alleen. De gemeente Renswoude beschikt door een samenwerking met de gemeente Veenendaal over een adviseur openbare orde & veiligheid.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Renswoude

Reguliere taken

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen uit het UVP gaan allen in op nieuwe ontwikkelingen. Echter, er is meer dan dat alleen. Een groot deel van de capaciteit binnen het team Openbare Orde & Veiligheid gaat uit naar reguliere taken.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Utrechtse Heuvelrug

Woninginbraken & overvallen

Wij willen High Impact Crimes aanpakken. Dan hebben we het over woninginbraken, straatroven en overvallen. Dit zijn strafbare feiten met een groot effect op het slachtoffer, de omgeving en het veiligheidsgevoel in een gemeente.

Woninginbraken & overvallen

Zorg & Veiligheid

Veel veiligheidsproblemen ontstaan wanneer mensen te maken hebben met verschillende sociale problemen. Ze zijn dan kwetsbaar en kunnen slachtoffer en/of verdachte worden van criminaliteit en geweld. Hierdoor ontstaat ernstige overlast en onveiligheid voor henzelf en hun omgeving.

Zorg & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Samen met de vier andere gemeenten pakken we georganiseerde criminaliteit aan. Onze eigen aandachtspunten bevatten de aanpak van drugs, mensenhandel en zorgfraude.

Georganiseerde criminaliteit

Reguliere taken

Naast de thema’s die de komende periode extra aandacht krijgen, hebben we ons dagelijks werk. Ook voor onze vaste taken en andere veiligheidsonderwerpen blijven we ons inzetten.

Dagelijks werk & vaste taken

Verkeersveiligheid

We willen de verkeersveiligheid in de dorpen en in het buitengebied verbeteren, voor alle verkeersdeelnemers.

Verkeersveiligheid

Klassieke criminaliteit & samenwerking met inwoners

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers actief meedenken en meewerken aan veiligheid. Veiligheid ontstaat onder andere doordat mensen alert zijn en elkaar aanspreken op ongewenst of onveilig gedrag.

Klassieke criminaliteit & samenwerking met inwoners

Digitale veiligheid

Ook op dit thema werken we samen met de vier andere gemeenten. Daarnaast hebben we onze eigen lokale doelen.

Digitale veiligheid

Regulier werk

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen in dit UVP gaan in op nieuwe en/of actuele trends en ontwikkelingen. Op deze gebieden investeren we als het ware extra omdat veiligheidsbeelden, actualiteit en ontwikkelingen in de maatschappij daar om vragen. Naast deze inspanningen vindt ook regulier werk op het gebied van veiligheid plaats en worden vaste taken uitgevoerd.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Jeugd & veiligheid

Inwoners hebben met regelmaat last van jongeren in hun buurt. Dit kan een gevoel van onveiligheid geven en een negatief effect hebben op het woonplezier. Zeker als overlast en jeugdcriminaliteit met elkaar verbonden zijn. Als gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan we de komende jaar veel geld en moeite steken in het aanpakken van jeugdproblemen.

Jeugd & veiligheid

Veilige woon- en leefomgeving

Wil je in een gemeente wonen, een dagje-uit gaan, ondernemen of werken, dan is het belangrijk dat je je veilig voelt en bent. Daarom blijven we ons inzetten om de veiligheid te vergroten.

Een veilige woon- en leefomgeving

Klassieke criminaliteit

Veelvoorkomende criminaliteit, High Impact Crimes (ernstige misdrijven zoals overvallen) en klassieke criminaliteit hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op mensen en laten een gevoel van onveiligheid achter.

Klassieke criminaliteit

Het voorkomen van onveiligheid

In Veenendaal voorkomen we onveiligheid waar het kan en treden we op als het moet. De komende tijd ligt de nadruk vooral bij het eerste, want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Het voorkomen van onveiligheid

Samen met inwoners en ondernemers

Een veilig Veenendaal bereiken we samen. We hebben onze inwoners, ondernemers en partners, zoals scholen en verenigingen, nodig.

Samen met inwoners en ondernemers

Maatschappelijke onrust

We richten ons op thema’s waarbinnen oplopende emoties of tegengestelde standpunten een risico voor de veiligheid worden. Dan pakken we gedrag of uitingen aan.

Maatschappelijke onrust

Samenwerking met

Het werk op het gebied van openbare orde en veiligheid raakt aan, strekt zich uit tot en/of overlapt met andere beleidsterreinen en taakvelden waar we mee in verbinding staan en mee samenwerken.

Samenwerking met Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Budget

Het in het IVP opgenomen beleid en in de het UVP voorgenomen doelen en beoogde resultaten worden gefinancierd uit de daarvoor beschikbare middelen.

Budget Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Informatie & samenwerkingen

We willen georganiseerde criminaliteit voorkomen en bestrijden. Daarom verzamelen we zoveel mogelijk nuttige informatie. Onze inzichten delen we als vijf gemeenten met elkaar.

Informatie & samenwerkingen Meer over georganiseerde criminaliteit

Risicovolle plekken en branches

Er zijn plekken en branches waar er vaker dan gemiddeld georganiseerde criminaliteit plaatsvindt. We brengen deze plekken en branches samen in beeld.

Risicovolle plekken en branches Meer over georganiseerde criminaliteit

Jongeren & criminaliteit

We willen ‘jonge aanwas’ voorkomen. Dat betekent dat we jongeren bewustmaken van risico’s en gevolgen wanneer ze het criminele pad op willen.

Jongeren & criminaliteit Meer over georganiseerde criminaliteit

Werken aan een sterke gemeente

Wij trekken in onze gezamenlijke aanpak één lijn om ondermijnende criminaliteit te voorkomen en bestrijden. Dit betekent dat wij ons richten op het versterken van de bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning.

Werken aan een sterke gemeente Meer over georganiseerde criminaliteit

Jezelf beschermen

We willen dat inwoners zich meer bewust worden van digitale gevaren en zich beter kunnen beschermen. We zorgen dat iedereen eenvoudig informatie kan vinden die helpt om minder snel slachtoffer te worden.

Jezelf beschermen Meer over digitale veiligheid

Kennis en expertise

We delen onze kennis en vaardigheden over nieuwe digitale ontwikkelingen met elkaar. We blijven up-to-date, door bijvoorbeeld opleidingen te volgen over digitale veiligheid.

Kennis en expertise Meer over digitale veiligheid

Verbinding

Voorkomen is beter dan genezen. Als je elkaar begrijpt, ontstaat er minder snel onrust. Daarom willen we in contact staan met inwoners uit zoveel mogelijk verschillende groepen en netwerken.

Verbinding Meer over rust in onze gemeenten

Gezamenlijke voorbereiding

We bereiden ons voor op verschillende vormen van maatschappelijke onrust door een handleiding te maken voor onze vijf gemeenten.

Gezamenlijke voorbereiding Meer over rust in onze gemeenten

Kennis en expertise

We blijven leren. We vergroten onze kennis door gezamenlijk onze aanpak in noodsituaties te oefenen, samen te evalueren en het volgen van specialistische opleidingen.

Kennis en expertise Meer over rust in onze gemeenten

Zorg & Veiligheid

Gemeente Wijk bij Duurstede heeft een kleine groep inwoners met een opeenstapeling van problemen, zoals psychiatrische aandoeningen, huiselijk geweld, verslavingsproblematiek en schulden. Daardoor kunnen deze mensen een gevaar voor zichzelf en voor hun omgeving worden.

Zorg & Veiligheid

Zorg & Veiligheid

Er zijn grote veranderingen geweest op het gebied van zorg en veiligheid. De gemeente krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Denk aan het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld, kindermishandeling en verward gedrag, vaak in combinatie met alcohol- en drugsgebruik.

Zorg & Veiligheid

Klassieke criminaliteit

Veelvoorkomende criminaliteit, High Impact Crimes (ernstige misdrijven zoals overvallen) en klassieke criminaliteit hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op mensen en laten een gevoel van onveiligheid achter.

Klassieke criminaliteit

Zorg & Veiligheid

Veel veiligheidsproblemen ontstaan wanneer zorg en veiligheid samenkomen. Het gaat vaak om mensen die te maken hebben met meerdere sociale problemen, die daardoor eerder vervallen tot criminaliteit en geweld. Deze mensen veroorzaken ernstige overlast of onveiligheid voor henzelf en hun omgeving.

Zorg & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Het voorkomen en bestrijden van georganiseerde criminaliteit is een vast onderdeel geworden van onze dagelijkse werkzaamheden.

Georganiseerde criminaliteit

Digitale veiligheid

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Deze vorm van misdaad brengt veel schade toe aan personen, maar soms ook aan de hele maatschappij. Het wordt tijd dat we meer aandacht geven aan bewustwording en beveiliging tegen deze dreiging.

Digitale veiligheid

Op maat gemaakte voorlichting

We willen dat onze inwoners en ondernemers beter beschermd zijn tegen digitale gevaren. We geven praktische tips en adviezen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Op maat gemaakte voorlichting Meer over digitale veiligheid

Daders aanpakken

Samen met de politie richten we ons op een aanpak waarbij de daders centraal staan. We onderzoeken hoe we strenger kunnen optreden zodat er minder slachtoffers vallen.

Daders aanpakken Meer over digitale veiligheid
Icon

Kennis en kunde

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Link 1 Link 2

Jeugd & Veiligheid

De jeugd is de komende vier jaar een belangrijke doelgroep. Om criminaliteit te voorkomen, is het belangrijk dat jongeren niet kiezen voor een criminele loopbaan. Daarvoor moeten we goed samenwerken met professionals die hulp bieden aan jongeren.

Jeugd & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Het voorkomen en tegengaan van georganiseerde criminaliteit krijgt veel aandacht in Nederland. Ook in Renswoude is het een belangrijk onderwerp.

Georganiseerde criminaliteit