Wil je in een gemeente wonen, een dagje-uit gaan, ondernemen of werken, dan is het belangrijk dat je je veilig voelt en bent. Daarom blijven we ons inzetten om de veiligheid te vergroten. We pakken zowel zichtbare criminaliteit aan, zoals woninginbraken, als minder zichtbare criminaliteit, zoals georganiseerde drugshandel. Door op tijd in te grijpen kunnen we ernstige gevolgen voorkomen en kan iedereen veilig blijven wonen en leven in onze gemeente.
We richten ons op een snelle en efficiënte aanpak en sluiten aan bij de thema’s uit het Veiligheidsplan dat we hebben geschreven met de vier andere gemeenten. Onze focus binnen dit thema ligt op: 1) Het verder terugdringen van criminaliteit en het handhaven van de openbare orde, 2) de verhoging van het veiligheidsgevoel en 3) de vermindering van buurtproblematiek.
Ons doel
Minder criminaliteit en een succesvolle naleving van wetten.
Dit gaan we doen
- We organiseren jaarlijks twee bijeenkomsten om inwoners bewust te maken van de risico’s van criminaliteit en hen tips te geven hiermee om te gaan.
- De politie en de gemeente informeren regelmatig over veel voorkomende criminaliteit. We brengen specifieke thema’s, zoals babbeltrucs, onder de aandacht van onze inwoners.
- We willen veilig ondernemen aanmoedigen. Daarom blijven we samenwerken met ondernemersgroepen op Remmerden. Jaarlijks organiseren we een bijeenkomst, onder andere om aan de slag te gaan met nieuwe ideeën.
- We onderzoeken of de jaarwisseling veiliger gevierd kan worden. Dit willen we doen in goed contact met buurtbewoners en jongeren. We nemen de aanbevelingen van het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) mee.
Ons doel
Het veiligheidsgevoel van inwoners verhogen.
Dit gaan we doen
- We willen de zichtbaarheid van boa’s en de politie verhogen. Daarom organiseren we een overleg, zodat beide partijen gezamenlijke acties kunnen afspreken.
- We onderzoeken of we spreekuren kunnen houden. Hier kunnen inwoners en ondernemers terecht met zorgen en vragen over veiligheid in de wijk.
- We communiceren vaker over situaties in de buurt en welke maatregelen we hebben genomen. Dit doen we samen met de politie. Het idee is dat openheid over onze werkzaamheden het veiligheidsgevoel verhoogt.
- We nemen meldingen van criminaliteit en overlast serieus. We houden de melder op de hoogte en komen afspraken na. Door de melder serieus te nemen, zijn er hopelijk meer inwoners bereid om een melding te doen.
Ons doel
Minder problemen in wijken.
Dit gaan we doen
- We moedigen inwoners aan om met elkaar in gesprek te gaan als ze ruzie hebben. We zetten buurtbemiddeling in om samen te zoeken naar oplossingen.
- We gebruiken onze website en sociale media om inwoners te laten zien hoe we werken aan het verbeteren van hun veiligheid en ze te informeren over wat ze zelf kunnen bijdragen.
- We betrekken bewoners bij het signaleren en melden van overlast in de buurt. Samen bedenken we oplossingen.
- We maken duidelijke afspraken als er problemen in de wijk zijn. Iedere partij weet wat er van hen verwacht wordt.