Op het gebied van zorg en veiligheid krijgt de gemeente steeds meer verantwoordelijkheden. Denk aan het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld, kindermishandeling en onbegrepen gedrag, vaak in combinatie met alcohol- en drugsgebruik. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat we een goede balans vinden tussen het straffen van daders, het voorkomen van problemen en het geven van zorg. Zeker wanneer er sprake is van meerdere problemen in één huishouden.
Zorgprofessionals en veiligheidspartners moeten daarom samenwerken met aandacht voor al deze dingen. Effectieve zorg helpt niet alleen een persoon met problemen, maar ook zijn of haar familie en omgeving. Door verder te kijken dan alléén zorg of alléén veiligheid kunnen we onrust, overlast, herhaling van misdrijven en onnodige kosten voorkomen.
Onze jeugd is een belangrijke doelgroep binnen dit thema. We willen hen beschermen tegen de eerste stappen richting een criminele carrière. Ook willen we jongeren die al in aanraking zijn gekomen met criminaliteit of onveiligheid helpen om uit die situatie te komen.
De aanpak van deze problemen vraagt om goede samenwerking tussen gemeente, professionals, inwoners en andere betrokken partijen. Onze focus ligt op: 1) Bewustwording vergroten, 2) Beter worden in het op tijd signaleren van problemen en 3) Effectieve hulpverlening bieden.
Ons doel
Bewustwording vergroten
Dit gaan we doen
- We organiseren elk jaar een training voor professionals. Zodat wijkagenten, zorgverleners en leraren signalen van huiselijk geweld snel herkennen en in actie komen.
- We moedigen buurtbewoners aan om alert te zijn op afwijkend gedrag. Als inwoners oplettend zijn en problemen melden, kan er eerder worden geholpen. Het is belangrijk dat buurtbewoners weten waar ze huiselijk geweld kunnen melden.
- Op scholen geven we voorlichting aan jongeren. Dat doen we om drank-, drugsgebruik en criminaliteit te voorkomen. Daarnaast informeren we leraren over tekenen die laten zien dat jongeren crimineel actief zijn. Ook door middel van jongerenwerk begeleiden we kinderen en tieners. We hebben extra aandacht voor weerbaarheid bij jongeren.
Ons doel
Problemen op tijd signaleren.
Dit gaan we doen
- We willen de samenwerking tussen instanties als de politie, sociale teams, scholen en Rhenam verbeteren. Zodat al deze partijen elkaar versterken en aanvullen.
- We zorgen dat inwoners problemen makkelijker en sneller kunnen melden. We laten weten hoe en waar ze dat kunnen doen. Zo kunnen we sneller ingrijpen en wordt de veiligheid en de zorg in de wijk beter.
- We willen dat buurtbemiddeling vaker wordt ingezet om overlast te voorkomen of te beperken.
- Zorgen voor meer samenwerking tussen de gemeentelijke zorgteams en de GGZ.
Ons doel
Effectieve hulp bieden.
Dit gaan we doen
- We gaan door met onze Persoonsgerichte Aanpak. Daarbij zetten we ook Jora (Jongeren Openbare Ruimte Aanpak) in. Een betere samenwerking tussen beide verbetert de hulp aan jongeren met ingewikkelde problemen.
- We hebben oprechte en persoonlijke aandacht voor inwoners met problemen.
- We willen een goede samenwerking tussen partners in de zorg en in het veiligheidsdomein. Door kennis en expertise te delen, kan beter bepaald worden wat de beste aanpak is voor een probleem.