Ook op dit thema werken we samen met de vier andere gemeenten. Daarnaast hebben we onze eigen lokale doelen.
We blijven tijd en geld steken in de bewustwording en zelfbescherming van verschillende doelgroepen. We hebben daarbij oog voor de vele verschillende vormen van digitale criminaliteit, zoals sexting, digitale chantage via fakefilmpjes tot aan Markplaats-fraude en oplichting via Whatsapp.
We bereiken onze inwoners door middel van communicatie en praktische voorlichting. Ook organiseren we bijeenkomsten voor specifieke doelgroepen en ondernemen we acties. Denk aan digitale buurtambassadeurs, Hackshield, Hackers de Baas en het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (uitbreiding met een digitale ster). Daarmee spreken we inwoners en ondernemers ook aan op wat zij zelf kunnen doen.
We bereiden ons voor op grote negatieve gevolgen van digitale criminaliteit. Denk aan een crisis die ontstaat doordat een energiebedrijf of bank wordt gehackt. Dit doen we in samenwerking met veiligheidsregio Utrecht. We zijn ervan overtuigd dat investeren in zelfbescherming tegen digitale onveiligheid belangrijk is voor ons allemaal: voor inwoners, professionals en voor de gemeente zelf.