Naast de samenwerking met de andere vier gemeenten op het gebied van digitale veiligheid hebben we lokaal aanvullende doelen. We helpen inwoners en bedrijven om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit, zoals sexting, digitale chantage, Marktplaats-fraude en WhatsApp-oplichting.
Dit gaan we doen:
Bewustwording en weerbaarheid
We wijzen inwoners op digitale gevaren en cybercriminaliteit. Dit doen we met voorlichting, lokale communicatie en bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen. Onderzoek en afstemming met inwoners en ondernemers zelf zorgt voor meer focus en betere resultaten van onze acties.
Integratie in bestaande initiatieven
Digitale veiligheid wordt een vast onderdeel van projecten van andere teams en organisaties. Zo willen we bijvoorbeeld aandacht geven aan digitale veiligheid in de seniorenbrief. En stimuleren we het uitbreiden van lokale initiatieven zoals Hackers de Baas en het toevoegen van een digitale ster aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).
‘Online veilig’-lessen
We stimuleren scholen om deel te nemen aan ‘online veilig’-lessen van HALT.
Voorbereiding op digitale dreigingen
We bereiden ons voor op grote negatieve gevolgen van digitale criminaliteit. Denk aan een crisis die ontstaat doordat een energiebedrijf of bank wordt gehackt. Dit doen we in samenwerking met veiligheidsregio Utrecht. We zijn ervan overtuigd dat investeren in zelfbescherming tegen digitale onveiligheid belangrijk is voor ons allemaal: voor inwoners, professionals en voor de gemeente zelf.