Utrechtse Heuvelrug

Samen bereiken we meer dan alleen en de beschreven gezamenlijke aanpak op de drie thema’s wordt door de vijf gemeenten, politie en OM samen afgestemd en vormgegeven. Dat neemt niet weg dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug te maken heeft met eigen wensen, behoeften en vraagstukken.

Naast de inzet op de drie gezamenlijke prioriteiten heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug vanzelfsprekend de ruimte om de eigen capaciteit en middelen in te zetten voor lokale doelstellingen. In dit hoofdstuk wordt het lokaal maatwerk, zoals vastgelegd als lokale doelstelling in het IVP, uitgewerkt in concrete doelstellingen.

Ondermijning

Ondermijning is een onzichtbare vijand van ons allen. Het voorkomen en bestrijden van ondermijning is niet langer een trend, maar een vast onderdeel geworden van onze dagdagelijkse focus en werkzaamheden. Het tegengaan van een verwevenheid tussen de boven- en onderwereld is complex en uitdagend, maar geenszins onmogelijk. Wij staan voor een kordate gezamenlijke aanpak tegen ondermijning. Daarnaast zet de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ter aanvulling op het gezamenlijk deel, zelfstandig in op het realiseren van onderstaande lokale maatregelen. Dit betreft ons maatwerk.

Doelstelling 
Het versterken van de gezamenlijke informatiepositie, zodat we het zichtbaar moeilijker maken om criminele activiteiten te ontplooien.

Dit gaan we doen:

  • Wij stellen inwoners en ondernemers laagdrempelig in staat signalen van ondermijning anoniem te delen door een koppeling te realiseren tussen de gemeentelijke website en Meld Misdaad Anoniem.
  • Wij werken integraal, gestructureerd en conform privacywetgeving samen met onze partners aan ondermijningscasuïstiek door een gemeenschappelijk zaaksysteem te implementeren.
  • Wij versterken onze informatiepositie door het gebruik van gemeentelijke luchtfoto’s voor het plannen van integrale controles te optimaliseren.

Doelstelling
Het in beeld brengen van risicovolle plekken en branches binnen ons basisteam, zodat wij de beschikbare capaciteit op basis van een sterke informatiepositie probleemgericht kunnen inzetten.

Dit gaan we doen:

  • Wij organiseren in samenwerking met onze partners drie integrale controles per jaar.
  • Wij maken weloverwogen keuzes in het lokaal ondermijningsoverleg over de inzet van capaciteit door een werkproces en indicatoren te formuleren voor het onderzoeken van signalen van ondermijning.
  • Wij voorkomen heling en strafbare feiten door het implementeren van het ‘Digitaal Opkopersregister’ en het ‘Digitaal Opkopersloket’.
  • Wij brengen potentieel kwetsbare gebieden in beeld door in samenwerking met het RIEC Midden-Nederland de gelegenheidskaart te actualiseren.
  • Het versterken van de bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning.

Doelstelling 
Wij organiseren eens per jaar een bewustwordingsbijeenkomst voor de interne organisatie, het bestuur en/of de gemeenteraad.

Dit gaan we doen:

  • Wij actualiseren het gemeentelijk BIBOB-beleid, waarbij wij onderzoeken of een uitbreiding van BIBOB-toetsing tot de mogelijkheden behoort.
  • Wij vergroten onze bestuurlijke weerbaarheid door het opstellen en actueel houden van een gemeentelijke database met formats van alle relevante bestuurlijke handhavingsbevoegdheden.
  • Wij vergroten onze organisatorische weerbaarheid door te onderzoeken of het met regelmaat opvragen van een VOG-P toegepast kan worden op personeelsleden in kritische functies.
  • Wij vergroten onze organisatorische weerbaarheid door het formuleren van een ‘Protocol veilig werken & agressie’.
  • Wij vergroten de weerbaarheid bij ondernemers door in gezamenlijkheid te werken aan het implementeren van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Digitale veiligheid

De digitalisering van onze samenleving heeft ons veel goeds gebracht, maar gaat ook gepaard meteen keerzijde. Digitale vormen van criminaliteit doen zich steeds vaker voor, ontwikkelen zich razendsnel en vormen een permanente dreiging. Het is steeds duidelijker dat digitale vormen van criminaliteit veel persoonlijk leed en in sommige gevallen zelfs maatschappij-ontwrichtende schade teweegbrengen. Alwaar het digitale domein zich constant opnieuw uitvindt en er nieuwe vormen van digitale criminaliteit voorkomen, geldt dit niet altijd voor de mate van bewustwording, weerbaarheid en beveiliging tegen deze relatief nieuwe vormen van onveiligheid. De gemeente Utrechtse Heuvelrug zet, ter aanvulling op het gezamenlijk deel, zelfstandig in op het realiseren van onderstaande lokale maatregelen. Dit betreft ons maatwerk.

Doelstelling
Wij hanteren een brede benadering waarin de doelgroepen (1) jongeren, (2) senioren en (3) ondernemers evenredig en passende voorlichting krijgen.

Dit gaan we doen:

Wij werken in het organiseren van onze activiteiten waar mogelijk nauw samen met de (lokale) seniorenraden om behoeften te inventariseren.

Doelstelling
Wij vergroten de bewustwording van jongeren over digitale veiligheid en omgangsvormen door jaarlijks alle onderwijslocaties keuze te bieden uit diverse voorlichtingsactiviteiten van Stichting HALT en/of de politie.

Dit gaan we doen:

  • Wij vergroten de bewustwording en weerbaarheid van inwoners en ondernemers door op laagdrempelige wijze informatie beschikbaar te stellen, of kennis en vaardigheden aan te bieden die de kans op slachtofferschap verlagen.
  • Wij vergroten de weerbaarheid van onze inwoners door te onderzoeken of een inloopspreekuur ‘digitale veiligheid’ in de lokale bibliotheken georganiseerd kan worden.

Doelstelling
Wij werken aan het borgen van de organisatorische kennis en kunde ten aanzien van nieuwe digitale ontwikkelingen en bestuurlijke bevoegdheden.

Dit gaan we doen:

Wij vergroten de organisatorische bewustwording door het integraal formuleren van een ‘Programma Digitale Weerbaarheid’.

Zorg en Veiligheid

Veel veiligheidsproblemen spelen zich af op het snijvlak van zorg en veiligheid. Het gaat veelal om personen bij wie sprake is van een opeenstapeling van sociale problemen én die daardoor kwetsbaar zijn om slachtoffer en/of verdachte te worden van criminaliteit en geweld. Dit tot gevolg heeft dat de deze personen vormen van ernstige overlast of onveiligheid voor zichzelf of hun omgeving veroorzaken. Voor personen met complexe sociale problemen, een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid en die tevens een veiligheidsrisico vormen

is, naast de inzet van veiligheidspartners, altijd zorg of begeleiding nodig om het gedrag duurzaam te veranderen en de positie van de betrokkene te verbeteren. Een integrale aanpak door straf te combineren met zorg- en hulpverleningspartner is en blijft de aangewezen weg om deze problematiek aan te pakken.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het mogelijk maken van een op maat gemaakte sluitende aanpak voor individuen. Deze basis gaat in de komende twee jaar verder uitgebouwd worden.

Doelstelling
Het optimaliseren van het lokale interventieteam.

Dit gaan we doen:

Wij werken integraal, gestructureerd en conform privacywetgeving samen met onze partners aan zorg- en veiligheidscasuïstiek door een gemeenschappelijk zaaksysteem te implementeren.

Doelstelling
Het adequaat oppakken van signalen van woonoverlast.

Dit gaan we doen:

  • Wij evalueren de inzet van buurtbemiddeling door Stichting Welzin.
  • Wij implementeren buurtbemiddeling voor een periode van vijf jaar via een aanbestedingsprocedure.
  • Wij voeren, samen met de politie, structureel overleg met het Asielzoekerscentrum in Leersum over de leefbaarheid en veiligheid van bewoners en de omgeving.

Doelstelling
Het optimaliseren van de aanpak van personen met verward gedrag.

Dit gaan we doen:

  • Wij creëren een lokaal meldpunt voor zorgmeldingen op de gemeentelijke website.
  • Wij evalueren en actualiseren het werkproces voor de toepassing van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg.
  • Wij dragen bij aan de ontwikkeling en uitvoering van de stressorenaanpak voor personen met verward gedrag.

Doelstelling
Het creëren van een nieuwe uitvoeringspraktijk binnen het zorg- en veiligheidsdomein. Wij actualiseren het sociaal calamiteitenprotocol voor impactvolle (maatschappelijke) incidenten.

Dit gaan we doen:

  • Wij dragen bij aan de maatschappelijke acceptatie van minderheidsgroepen en acteren kordaat op signalen van discriminatie.
  • Wij ontwikkelen in samenwerking met het sociaal domein een eenduidig werkprotocol voor de rolverdeling en verantwoordelijkheden in, alsmede indicatoren voor het op- en afschalen van zorg- en veiligheidscasuïstiek.
  • Wij dragen bij aan het ontwikkelen van het toekomstscenario jeugdbescherming.
  • Wij dragen bij aan het ontwikkelen en uitvoeren van beleidsvorming omtrent beschermd wonen.

Jeugd en Veiligheid

Inwoners zien zich meer dan eens geconfronteerd met overlast door jeugd in buurten en wijken, waardoor de openbare orde en veiligheid in het geding kan komen en het woon- en leefklimaat wordt aangetast. Overlast in de openbare buitenruimte kan een grote invloed hebben op de veiligheidsbeleving van de inwoners. Jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit zijn maatschappelijke veiligheidsproblemen die met elkaar verbonden zijn en vooral de combinatie tussen overlast en criminaliteit heeft een negatief effect op de leefbaarheid.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat de komende twee jaar veel investeren in het thema jeugd & veiligheid, zowel preventief als repressief.

Doelstelling
Het voorkomen van dader- en slachtofferschap onder jongeren.

Dit gaan we doen:

  • Wij verkennen in samenwerking met Stichting HALT aanvullende preventieve inzet om jeugdcriminaliteit en recidive te voorkomen.
  • Wij verkennen in samenspraak met politie en schoolbesturen de mogelijkheden te komen tot een hernieuwde samenwerking en ‘Convenant Veilige Scholen’.
  • Wij voeren, samen met de politie, structureel overleg met Pluryn in Maarsbergen over de leefbaarheid en veiligheid van bewoners rondom Valkenheide.

Doelstelling
Het verder terugdringen van jeugdoverlast en –criminaliteit.

Dit gaan we doen:

  • Wij inventariseren in samenwerking met het Sociaal Dorpsteam de behoefte aan (additionele) jongerenontmoetingsplaatsen bij de jongeren in de diverse woonplaatsen.
  • Wij participeren in het realiseren van een brede integrale preventieve aanpak van jeugdoverlast.
  • Wij zetten ten opzichte van structureel en ernstig jeugdoverlast in Driebergen waar mogelijk bestuurlijke handhavingsmiddelen in, waarbij wij de mogelijkheden onderzoeken tot tijdelijk cameratoezicht.

Reguliere taken

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen uit het UVP gaan allen in op nieuwe ontwikkelingen. Echter, er is meer dan dat alleen. De gemeente Renswoude beschikt door een samenwerking met de gemeente Veenendaal over een adviseur openbare orde & veiligheid.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Renswoude

Reguliere taken

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen uit het UVP gaan allen in op nieuwe ontwikkelingen. Echter, er is meer dan dat alleen. Een groot deel van de capaciteit binnen het team Openbare Orde & Veiligheid gaat uit naar reguliere taken.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Utrechtse Heuvelrug

Woninginbraken & overvallen

Wij willen High Impact Crimes aanpakken. Dan hebben we het over woninginbraken, straatroven en overvallen. Dit zijn strafbare feiten met een groot effect op het slachtoffer, de omgeving en het veiligheidsgevoel in een gemeente.

Woninginbraken & overvallen

Zorg & Veiligheid

Veel veiligheidsproblemen ontstaan wanneer mensen te maken hebben met verschillende sociale problemen. Ze zijn dan kwetsbaar en kunnen slachtoffer en/of verdachte worden van criminaliteit en geweld. Hierdoor ontstaat ernstige overlast en onveiligheid voor henzelf en hun omgeving.

Zorg & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Samen met de vier andere gemeenten pakken we georganiseerde criminaliteit aan. Onze eigen aandachtspunten bevatten de aanpak van drugs, mensenhandel en zorgfraude.

Georganiseerde criminaliteit

Reguliere taken

Naast de thema’s die de komende periode extra aandacht krijgen, hebben we ons dagelijks werk. Ook voor onze vaste taken en andere veiligheidsonderwerpen blijven we ons inzetten.

Dagelijks werk & vaste taken

Verkeersveiligheid

We willen de verkeersveiligheid in de dorpen en in het buitengebied verbeteren, voor alle verkeersdeelnemers.

Verkeersveiligheid

Klassieke criminaliteit & samenwerking met inwoners

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers actief meedenken en meewerken aan veiligheid. Veiligheid ontstaat onder andere doordat mensen alert zijn en elkaar aanspreken op ongewenst of onveilig gedrag.

Klassieke criminaliteit & samenwerking met inwoners

Digitale veiligheid

Ook op dit thema werken we samen met de vier andere gemeenten. Daarnaast hebben we onze eigen lokale doelen.

Digitale veiligheid

Regulier werk

De doelstellingen uit het IVP en de concrete maatregelen in dit UVP gaan in op nieuwe en/of actuele trends en ontwikkelingen. Op deze gebieden investeren we als het ware extra omdat veiligheidsbeelden, actualiteit en ontwikkelingen in de maatschappij daar om vragen. Naast deze inspanningen vindt ook regulier werk op het gebied van veiligheid plaats en worden vaste taken uitgevoerd.

Regulier werk en vaste taken Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Jeugd & veiligheid

Inwoners hebben met regelmaat last van jongeren in hun buurt. Dit kan een gevoel van onveiligheid geven en een negatief effect hebben op het woonplezier. Zeker als overlast en jeugdcriminaliteit met elkaar verbonden zijn. Als gemeente Utrechtse Heuvelrug gaan we de komende jaar veel geld en moeite steken in het aanpakken van jeugdproblemen.

Jeugd & veiligheid

Veilige woon- en leefomgeving

Wil je in een gemeente wonen, een dagje-uit gaan, ondernemen of werken, dan is het belangrijk dat je je veilig voelt en bent. Daarom blijven we ons inzetten om de veiligheid te vergroten.

Een veilige woon- en leefomgeving

Klassieke criminaliteit

Veelvoorkomende criminaliteit, High Impact Crimes (ernstige misdrijven zoals overvallen) en klassieke criminaliteit hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op mensen en laten een gevoel van onveiligheid achter.

Klassieke criminaliteit

Het voorkomen van onveiligheid

In Veenendaal voorkomen we onveiligheid waar het kan en treden we op als het moet. De komende tijd ligt de nadruk vooral bij het eerste, want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Het voorkomen van onveiligheid

Samen met inwoners en ondernemers

Een veilig Veenendaal bereiken we samen. We hebben onze inwoners, ondernemers en partners, zoals scholen en verenigingen, nodig.

Samen met inwoners en ondernemers

Maatschappelijke onrust

We richten ons op thema’s waarbinnen oplopende emoties of tegengestelde standpunten een risico voor de veiligheid worden. Dan pakken we gedrag of uitingen aan.

Maatschappelijke onrust

Samenwerking met

Het werk op het gebied van openbare orde en veiligheid raakt aan, strekt zich uit tot en/of overlapt met andere beleidsterreinen en taakvelden waar we mee in verbinding staan en mee samenwerken.

Samenwerking met Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Budget

Het in het IVP opgenomen beleid en in de het UVP voorgenomen doelen en beoogde resultaten worden gefinancierd uit de daarvoor beschikbare middelen.

Budget Lees meer over de lokale aanpak in Veenendaal

Informatie & samenwerkingen

We willen georganiseerde criminaliteit voorkomen en bestrijden. Daarom verzamelen we zoveel mogelijk nuttige informatie. Onze inzichten delen we als vijf gemeenten met elkaar.

Informatie & samenwerkingen Meer over georganiseerde criminaliteit

Risicovolle plekken en branches

Er zijn plekken en branches waar er vaker dan gemiddeld georganiseerde criminaliteit plaatsvindt. We brengen deze plekken en branches samen in beeld.

Risicovolle plekken en branches Meer over georganiseerde criminaliteit

Jongeren & criminaliteit

We willen ‘jonge aanwas’ voorkomen. Dat betekent dat we jongeren bewustmaken van risico’s en gevolgen wanneer ze het criminele pad op willen.

Jongeren & criminaliteit Meer over georganiseerde criminaliteit

Werken aan een sterke gemeente

Wij trekken in onze gezamenlijke aanpak één lijn om ondermijnende criminaliteit te voorkomen en bestrijden. Dit betekent dat wij ons richten op het versterken van de bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid tegen ondermijning.

Werken aan een sterke gemeente Meer over georganiseerde criminaliteit

Jezelf beschermen

We willen dat inwoners zich meer bewust worden van digitale gevaren en zich beter kunnen beschermen. We zorgen dat iedereen eenvoudig informatie kan vinden die helpt om minder snel slachtoffer te worden.

Jezelf beschermen Meer over digitale veiligheid

Kennis en expertise

We delen onze kennis en vaardigheden over nieuwe digitale ontwikkelingen met elkaar. We blijven up-to-date, door bijvoorbeeld opleidingen te volgen over digitale veiligheid.

Kennis en expertise Meer over digitale veiligheid

Verbinding

Voorkomen is beter dan genezen. Als je elkaar begrijpt, ontstaat er minder snel onrust. Daarom willen we in contact staan met inwoners uit zoveel mogelijk verschillende groepen en netwerken.

Verbinding Meer over rust in onze gemeenten

Gezamenlijke voorbereiding

We bereiden ons voor op verschillende vormen van maatschappelijke onrust door een handleiding te maken voor onze vijf gemeenten.

Gezamenlijke voorbereiding Meer over rust in onze gemeenten

Kennis en expertise

We blijven leren. We vergroten onze kennis door gezamenlijk onze aanpak in noodsituaties te oefenen, samen te evalueren en het volgen van specialistische opleidingen.

Kennis en expertise Meer over rust in onze gemeenten

Zorg & Veiligheid

Gemeente Wijk bij Duurstede heeft een kleine groep inwoners met een opeenstapeling van problemen, zoals psychiatrische aandoeningen, huiselijk geweld, verslavingsproblematiek en schulden. Daardoor kunnen deze mensen een gevaar voor zichzelf en voor hun omgeving worden.

Zorg & Veiligheid

Zorg & Veiligheid

Er zijn grote veranderingen geweest op het gebied van zorg en veiligheid. De gemeente krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Denk aan het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld, kindermishandeling en verward gedrag, vaak in combinatie met alcohol- en drugsgebruik.

Zorg & Veiligheid

Klassieke criminaliteit

Veelvoorkomende criminaliteit, High Impact Crimes (ernstige misdrijven zoals overvallen) en klassieke criminaliteit hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op mensen en laten een gevoel van onveiligheid achter.

Klassieke criminaliteit

Zorg & Veiligheid

Veel veiligheidsproblemen ontstaan wanneer zorg en veiligheid samenkomen. Het gaat vaak om mensen die te maken hebben met meerdere sociale problemen, die daardoor eerder vervallen tot criminaliteit en geweld. Deze mensen veroorzaken ernstige overlast of onveiligheid voor henzelf en hun omgeving.

Zorg & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Het voorkomen en bestrijden van georganiseerde criminaliteit is een vast onderdeel geworden van onze dagelijkse werkzaamheden.

Georganiseerde criminaliteit

Digitale veiligheid

Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Deze vorm van misdaad brengt veel schade toe aan personen, maar soms ook aan de hele maatschappij. Het wordt tijd dat we meer aandacht geven aan bewustwording en beveiliging tegen deze dreiging.

Digitale veiligheid

Op maat gemaakte voorlichting

We willen dat onze inwoners en ondernemers beter beschermd zijn tegen digitale gevaren. We geven praktische tips en adviezen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Op maat gemaakte voorlichting Meer over digitale veiligheid

Daders aanpakken

Samen met de politie richten we ons op een aanpak waarbij de daders centraal staan. We onderzoeken hoe we strenger kunnen optreden zodat er minder slachtoffers vallen.

Daders aanpakken Meer over digitale veiligheid
Icon

Kennis en kunde

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Link 1 Link 2

Jeugd & Veiligheid

De jeugd is de komende vier jaar een belangrijke doelgroep. Om criminaliteit te voorkomen, is het belangrijk dat jongeren niet kiezen voor een criminele loopbaan. Daarvoor moeten we goed samenwerken met professionals die hulp bieden aan jongeren.

Jeugd & Veiligheid

Georganiseerde criminaliteit

Het voorkomen en tegengaan van georganiseerde criminaliteit krijgt veel aandacht in Nederland. Ook in Renswoude is het een belangrijk onderwerp.

Georganiseerde criminaliteit