Veel veiligheidsproblemen ontstaan wanneer mensen te maken hebben met verschillende sociale problemen. Ze zijn dan kwetsbaar en kunnen slachtoffer en/of verdachte worden van criminaliteit en geweld. Hierdoor ontstaat ernstige overlast en onveiligheid voor henzelf en hun omgeving. Mensen met ingewikkelde sociale problemen, een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid hebben niet alleen hulp nodig van veiligheidspartners (gemeente, politie en OM). Er moet ook zorg en begeleiding geregeld worden om hun gedrag te veranderen en hun situatie te verbeteren. Gemeenten krijgen op dat vlak steeds meer verantwoordelijkheid. We vinden het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen het voorkomen van problemen, zorg geven en het aanpakken van daders.
Ons doel
Samenwerken met zorg- en veiligheidsinstanties om deze groep beter te ondersteunen en overlast te voorkomen.
Dit gaan we doen
- We verbeteren onze samenwerking om veiligheid te vergroten en criminaliteit te verminderen. Met een combinatie van preventie, samenwerking en actie. De kracht ligt daarbij in de samenwerking tussen gemeente, inwoners, ondernemers en partners.
- We overleggen regelmatig met alle betrokken partijen zodat we in een vroeg stadium zorgwekkende signalen kunnen bespreken en aan kunnen pakken.
Ons doel
Er blijft aandacht voor mensen met sociale problemen in specifieke doelgroepen (zoals gevangenen of criminele jeugd).
Dit gaan we doen
- Voor mensen met onbegrepen en verward gedrag werken onze aanpak bij. We informeren inwoners over meldpunten, in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).
- Bij criminele jeugd gaan we gericht te werk. Dat geldt ook voor andere specifieke doelgroepen, zoals mensen met onbegrepen gedrag. Jongeren in de Top-X begeleiden we met een combinatie van zorg en straf.
- Wij helpen buurtbewoners om alert te zijn op verdachte situaties met mensen met onbegrepen gedrag. We informeren zo over hoe ze makkelijk een melding kunnen doen. Zo hebben we deze situaties al vroeg in beeld.
Ons doel
We pakken jeugdoverlast in openbare ruimtes aan.
Dit gaan we doen
- Samen met de politie, BOA’s en anderen bespreken en analyseren we binnenkomende meldingen en nemen we maatregelen.