Samen met de vier andere gemeenten pakken we georganiseerde criminaliteit aan. Daarnaast hebben we lokaal nog een aantal eigen aandachtpunten. De basis is altijd dat we georganiseerde en ondermijnende criminaliteit willen stoppen waar dat mogelijk is.
Dit gaan we doen:
- Mensen bewuster maken van de risico’s en gevolgen van ondermijning.
- Mensen aan moedigen om verdachte zaken te melden.
- Signalen verzamen en analyseren.
- Op basis van de verzamelde data controles uitvoeren en ingrijpen waar nodig.
We letten binnen deze extra op:
Lachgas en drugs
We volgen een specifieke aanpak voor drugshandel, omdat deze een centrale rol speelt bij veel meldingen. Drugshandel heeft grote gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in wijken. We geven voorrang aan deze signalen.
Mensenhandel en illegale prostitutie
Vanuit ons mensenhandel-beleid richten we ons op alle vormen van uitbuiting. We controleren extra in sectoren waar mensenhandel vaak voorkomt en grijpen in bij illegale prostitutie. Slachtoffers van mensenhandel krijgen altijd hulp en ondersteuning.
Criminaliteit op bedrijventerreinen
We voeren een aanpak op bedrijventerreinen uit. Samen met ondernemers zelf voeren we campagnes zoals Signaleer, herken, meld uit. Het doel is de bereidheid vergroten om verdachte zaken te melden. We verbeteren onze informatiepositie met campagnes over Meld Misdaad Anoniem (MMA) en gesprekken met ondernemers over ondermijning.
Zorgfraude of criminaliteit in de zorg
Samen met collega’s binnen het sociaal domein werken we aan een aanpak van zorgfraude en we spelen in op concrete signalen.
Om georganiseerde criminaliteit goed te bestrijden, is betrouwbare informatie en analyse daarvan belangrijk. We benutten nieuwe mogelijkheden op dit gebied en beschermen gevoelige informatie. Dit is een speerpunt en een belangrijke randvoorwaarde om slagvaardig en succesvol te kunnen zijn.